tisdag 17 februari 2015

Fynda kreativitet

Är världen mättad på nya idéer? Det krävs en hel del för du idag ska komma på nya fyndiga idéer, sådant som verkligen förändrar allting på ett litet ögonblick, idéer som en helt vanlig människa kan kläcka en vanlig vardag. Och är det okej att i denna idétorka få ställa krav på hur bra dessa idéer ska vara? Är t.ex. pizzaburgaren som det nu görs reklam för verkligen ett revolutionerande påhitt? En värld där vi ständigt är på jakt efter det nya, heta, trendiga, blir i slutändan alldeles utmärglad, vi behöver tid för att bara vara nöjda med vad vi redan har. Istället för att med våld tvinga fram allt mer löjeväckande uppsåt, vars verkliga främsta egenskap är rent kommersiell.
Kanske den mest korkade idén någonsin.

Sitter du framför ett piano, finns det oändligt med kombinationer på hur du kan trycka på tangenterna för att skapa en melodi, och ändå hittar du alltid någonting bekant - någonting som redan finns - i det du spelar för första gången. Och visst, du kan trycka in tangenterna så slumpmässigt att det inte längre skapas en melodi, utan snarare ljudsekvenser utan sammanhang. Toner som inte hänger ihop med varandra. Man kan emellertid alltid fråga sig vem som avgör om ljuden skapar melodier eller inte och om de i så fall ändå har någotslags estetiskt värde eller ej. Men om vi ska vara riktigt ärliga, så upplevs plinkaplonkande på piano sällan väldigt njutningsbart eller estetiskt, åtminstone inte av en den stora massan.

Men för att återgå till idéer och sluta upp med metaforer. Det finns nog någonting jämförelsebart mellan att kläcka idéer, och att komma på nya melodier. Intuition, flow, tajmning, inställning, slumpen... Alla dessa spelar oundvikliga roller i kreativa processer, men är ändå inte garantier på att resultatet skulle vara enastående och nyskapande. Det finns inget recept på hur du kommer på en bra idé. Tekniker på hur man masserar geniknölarna finns det nog gott om, men de är ändå bara tekniker. Ingen garanti här heller. Ändå lyckas en del människor komma på sådant som ingen annan kommit på tidigare. Vi kallar sådana människor kreativa, till och med genier, och deras upptäckter spelar avgörande roll för ett stort antal människor. Ändå tror jag att också de här personerna lider av idétorka nu som då... Och att lida av idétorka, måste vara en fruktansvärt frustrerande känsla, speciellt om man tidigare blivit uppmärksammad för sina idéer.


Vi borde inte tvinga fram nya idéer. Aldrig någonsin. Det är någonting grundläggande som försvinner ur den kreativa processen då vi medvetet försöker komma på en bra idé. Förutom charmen med nya upptäckter då förstås. Vad som händer när vi börjar producera idéer på löpande band är att vi ändrar på drivkraften för skapandet, vi tvingar oss till en prestation istället för en process. Det är inte alltid en dålig sak att ha siktet på målet, men för att kunna leva ett kreativt och egentligen ganska enkelt liv krävs det att man klarar av att släppa taget om vad man förväntar sig, och mera leva i stunden. För det är nog där det kreativa tänket vaknar.

Håll huvudet kallt och låt din kreativitet ta paus ibland!

Inga kommentarer: